Koronavírus: Turecko hlási najnižší počet úmrtí od konca marca

17.05.2020 Celý región

Istanbul 17. mája (TASR) - Turecko zaznamenalo za uplynulý deň ďalších 41 úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 4096. Vyplýva to z údajov tureckého ministerstva zdravotníctva k sobotňajšiemu večeru, informovala agentúra AP.

Počet úmrtí za 24 hodín do sobotného večera je podľa správy najnižší za jeden deň, aký v Turecku evidujú od konca marca.

Minister zdravotníctva Fahrettin Koca tiež oznámil, že potvrdených bolo ďalších 1610 infikovaných, ktorých celkový počet stúpol na 148.067.

Pätnásť provincií vrátane Istanbulu zaviedlo od sobotu štvordňový zákaz vychádzania. V krajine v boji proti šíreniu nového koronavírusu vyhlásili predtým čiastočné obmedzenia pohybu. Ľudia vo veku do 20 rokov a nad 65 rokov museli zostať doma niekoľko týždňov, medzičasom im však povolili vyjsť von na niekoľko hodín v určených dňoch.

Zmierňovanie opatrení zahŕňa aj otvorenie nákupných centier, holičstiev a kaderníctiev.

Počet provincií, ktoré cez víkendy a počas štátnych sviatkov uzavierajú, sa znížil z 31 na 15, dodáva AP.
 
 
 

Počet úmrtí v Brazílii v dôsledku koronavírusu presiahol 15.000

Sao Paulo 17. mája (TASR) - Počet obetí choroby COVID-19 v Brazílii prevýšil v sobotu 15.000, zatiaľ čo počet prípadov nákazy novým koronavírusom presiahol 230.000. Vyplýva to z oficiálnych údajov, informovala v noci na nedeľu agentúra AFP.

Brazília je epicentrom koronavírusovej pandémie v Latinskej Amerike a teraz aj krajinou s piatym najvyšším počtom potvrdených prípadov nákazy na svete, napísala AFP s pripomenutím, že prezident Jair Bolsonaro ochorenie COVID-19 zľahčoval ako "slabú chrípku".

Rozľahlá juhoamerická krajina zaznamenala za posledných 24 hodín 816 úmrtí a 14.919 nových prípadov, čím tamojší celkový počet obetí stúpol na 15.633 a infikovaných na 233.142.

Odborníci však tvrdia, že vzhľadom na nedostatočné testovanie by skutočné čísla mohli byť až 15-násobne vyššie, pričom varujú, že najhoršie má Brazília ešte len pred sebou.

Napriek rastúcej bilancii obetí Bolsonaro v sobotu znova ostro kritizoval obmedzujúce opatrenia, ktoré vyhlásili guvernéri niektorých brazílskych štátov v snahe zastaviť šírenie vírusu.

"Nezamestnanosť, hlad a bieda budú budúcnosťou pre tých, ktorí podporujú tyraniu úplnej izolácie," vyhlásil krajne pravicový prezident. Urobil tak deň po tom, ako z funkcie odstúpil jeho minister zdravotníctva Nelson Teich, ktorý vo funkcii "vydržal" necelý mesiac.

Bolsonaro opakovane zdôrazňuje, že uzavieranie podnikov a zákazy vychádzania z domovov zbytočne poškodzujú ekonomiku.

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si celosvetovo vyžiadala už takmer 310.000 životov.
 
 
 

V USA pribudlo za posledných 24 hodín 1237 úmrtí na nový koronavírus

Washington 17. mája (TASR) - Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1237 úmrtí na nový druh koronavírusu. Celkový počet mŕtvych v krajine sa tak zvýšil na 88.730. Ukazujú to údaje, ktoré v sobotu večer miestneho času zverejnila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Informovala o tom v noci na nedeľu agentúra AFP.

USA sú krajinou, ktorú pandémia koronavírusovej choroby COVID-19 zasiahla najťažšie, pokiaľ ide o počet úmrtí i počet potvrdených prípadov infekcie. V piatok večer tam hlásili 1680 obetí za uplynulých 24 hodín.

Z údajov univerzity so sídlom v meste Baltimore, ktorá priebežne sleduje štatistiky o pandémii z celého sveta, bolo v Spojených štátoch dosiaľ potvrdených celkovo 1.466.682 prípadov nákazy.
 
 
 

Čína hlási päť nových prípadov, v krajine otvárajú ďalšie školy

Peking 17. mája (TASR) - Čína v nedeľu hlásila päť nových prípadov nákazy koronavírusom. Obchodná metropola krajiny, Šanghaj, medzitým oznámila čiastočné obnovenie výučby na školách a letecké spoločnosti oživujú svoje lety, informovala agentúra AP.

Z pätice nových prípadov boli dva zanesené zo zahraničia a troch pacientov diagnostikovali v provincii Ťi-lin na severovýchode Číny, kde zaznamenali menší nárast infekcií neznámeho pôvodu.

V Šanghaji dostali študenti možnosť pokračovať vo výučbe prostredníctvom internetu namiesto toho, aby podstupovali testy na vírus a opatrenia sociálneho odstupu na školách. Podobne ako v Pekingu a ďalších mestách už v Šanghaji predtým obnovili výučbu pre žiakov stredných škôl, ktorí sa pripravujú na skúšky.

V Číne už mesiac nehlásili nové úmrtia, no v provincii Ťi-lin spätne pridali do bilancie obetí jedného mŕtveho, čím sa počet úmrtí v krajine od začiatku epidémie koncom minulého roka zvýšil na 4634 z celkovo 82.947 potvrdených prípadov nákazy.

V nemocniciach aktuálne zostáva len 86 pacientov s ochorením COVID-19, pokým ďalších 519 sledujú v izolácii po tom, ako sa u nich buď prejavili príznaky choroby, alebo mali pozitívne testy bez symptómov.

Predstaviteľ Národnej zdravotníckej komisie v sobotu novinárom povedal, že Čína má v súčasnosti kapacitu na vykonanie 1,5 milióna testov na báze nukleovej kyseliny za deň.

Počet domácich letov v krajine sa medzičasom vrátil na úroveň približne 60 percent spred epidémie, keď prekročil 10.000 za deň po prvý raz od 1. februára, informoval čínsky úrad pre civilnú leteckú dopravu.

Pred blížiacimi sa letnými dovolenkami v Číne okrem toho znovu otvorili početné turistické lokality vrátane známeho palácového komplexu Zakázaného mesta v Pekingu či zábavného parku Disneyland v Šanghaji, hoci platia naďalej prísne nariadenia odstupu medzi ľuďmi.
 
 
 

Južná Kórea zaznamenala 13 nových prípadov nákazy koronavírusom

Soul 17. mája (TASR) - Južná Kórea oznámila v nedeľu 13 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, čo podnietilo nádeje, že šírenie infekcie v novom ohnisku súvisiacom s nočnými klubmi v Soule je na ústupe. Informovala o tom agentúra AP.

Nové údaje, ktoré zverejnilo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC), zvýšili celkovú bilanciu pandémie v krajine na 11.050 infikovaných a 262 úmrtí.

KCDC uviedlo, že 9888 z týchto ľudí sa už uzdravilo. Okrem toho 17.660 osôb podstupuje testy s cieľom zistiť, či sa novým druhom koronavírusu nenakazili.

Južná Kórea po niekoľkých týždňoch spomaľovania šírenia nákazy zaznamenala tento mesiac výraznejší nárast na približne 30 nových prípadov za deň. Väčšinu z týchto infikovaných spojili s nočnými klubmi v zábavnej štvrti Itchewon v hlavnom meste Soul. V sobotu sa však denný nárast znížil na 19 prípadov.

KCDC zatiaľ nespresnilo, koľko z najnovších 13 prípadov súvisí s nočnými klubmi v Itchewone.
 
 
 

V Česku sa z nákazy SARS-CoV-2 vyliečilo takmer 5500 ľudí

Praha 17. mája (TASR) - V sobotu pribudlo v ČR 49 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Jeden človek zomrel. Informovala o tom v nedeľu na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.

V Českej republike bolo v nedeľu evidovaných celkovo 8457 potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu. Celkovo 297 ľudí s nákazou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, zomrelo, 5422 sa z nej vyliečilo.

V sobotu počet prípadov nákazy stúpol o 49, pričom denný prírastok je od začiatku mája pod 100. Hospitalizovaných je 175 osôb.
 
 

Španielsko hlási najnižší denný nárast úmrtí na COVID-19

Madrid 17. mája (TASR) - Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 87 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o vôbec najnižší denný nárast za posledné dva mesiace. Počet nových úmrtí je zároveň prvýkrát od 16. marca nižší ako 100. S odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v nedeľu informovala agentúra AP.

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si tak v Španielsku celkovo vyžiadala už 27.650 obetí na životoch, pričom v krajine doteraz zaevidovali 277.719 infikovaných, uvádza AP. Za posledných 24 hodín pritom pribudlo 1214 nakazených.

Šírenie nákazy v Španielsku vrcholilo začiatkom apríla, keď denne hlásili vyše 900 úmrtí.

Španielska vláda vyhlásila 14. marca stav núdze a zaviedla prísne obmedzenia pohybu. Od 11. mája začala s uvoľňovaním prísnych opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou. Prvá fáza uvoľnenia sa týka 11 z celkových 17 španielskych autonómnych spoločenstiev, ako aj enkláv Ceuta a Melilla v severnej Afrike.

Povolené sú tam od pondelka zhromaždenia do desať osôb, pohreby s účasťou maximálne 15 osôb a náboženské obrady v kostoloch a mešitách za dodržania určitých obmedzení. Otvorili sa tiež niektoré obchody. Reštaurácie a bary môžu obsluhovať zákazníkov na vonkajších terasách - takisto pri dodržaní istých priestorových obmedzení.

Prísne opatrenia však zostali aj naďalej platiť v autonómnom spoločenstve Madrid, odkiaľ hlásia najviac prípadov nákazy, i na väčšine územia Katalánska.

Paralelne s postupným uvoľňovaním opatrení týkajúcich sa domáceho obyvateľstva sa vláda rozhodla nariadiť dvojtýždňovú karanténu pre všetkých zahraničných turistov, ktorí po 15. máji prekročia hranice Španielska.
 
 

Vyberte región